Ingrediente pentru Plăcintă cu brânză de vaci (20 porţii)
-1 pachet foi de plăcintă (existente în comerţ);
-1 kg brânză de vaci;
-4 ouă;
-1 cană zahăr (sau 1 cană sirop fructe îndulcit cu miere);
-1 pachet zahăr vanilat;
-100 g stafide;
-ulei pentru uns foile;
-1 l lapte.
Brânza de vaci se amestecă bine cu ouăle bătute bine şi stafidele.
În tava de la aragaz, unsă pe fund cu ulei, se pun jumătate din numărul foilor din pachet, una câte una ungându-se bine cu ulei. Uleiul trebuie să fie foarte bine întins, nu trebuie să fie prea gras ceea ce va rezulta. După ce s-au pus toate foile, în starea aceasta, deci înainte de a o da la cuptor, plăcinta se taie în pătrate cu un cuţit cu vârf şi lamă foarte ascuţite. Se dă apoi la cuptor, încins dinainte, la foc mijlociu. Este gata în 45-50 minute. Când este gata, se stinge focul la cuptor; se scoate tava afara şi se toarnă în locurile dintre pătratele de plăcintă cu brânză, un amestec format din lapte fierbinte cu zahăr şi zahăr vanilat. Tava se dă din nou la cuptor (focul este stins!) şi se lasă acolo 30 minute. Laptele se absoarbe complet.
Reţete pentru familia noastră, Elena Opriţa