Ingrediente
♦ 250 g margarină vegetală
♦ 6 linguri apă caldă
♦ 1,5 kg mere
♦ 4-5 linguri zahăr
♦ 400 g făină
♦ 1 linguriţă scorţişoară, rasă
♦ 1 linguriţă coajă de lămâie, rasă
♦ 2 linguri zahăr pudră
♦ sare, după gust
Preparare
Margarina se lasă într-un vas să se înmoaie. În acest timp spălăm merele, le curăţăm de coaje, le dăm pe râzătoare, le adăugăm zahărul, scorţişoara, coaja de lămâie şi le călim puţin pe foc până le scade zeama.
Apoi le luăm de pe foc şi le lăsăm să se răcească. Când margarina s-a înmuiat, se freacă apoi bine cu furculiţa, se adaugă apa caldă, se freacă în continuare.
Când a devenit o pastă moale, începem să punem făina. Scoatem furculiţa şi frământăm coca cu mâna până ce rezultă un aluat tăricel, îndesat. Presărăm pe planşetă făină, scoatem aluatul şi îl tăiem în două bucăţi.
Pregătim tava, o ungem cu margarină şi modelăm foile după dimensiunile şi mărimea tăvii. Se pune o foaie, se aşează un strat uniform de mere, se acoperă cu a doua foaie, se taie plăcinta aşa crudă şi se bagă la copt în cuptorul cald. Se lasă o jumătate de oră sau ceva mai mult, până se rumeneşte şi merele încep să „miroase”. Se serveşte pudrată cu zahăr.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press