
Pentru foaie: 400-500 g făină albă, de calitate (se începe cu cca 400 g şi se mai adaugă până la 500 g, pe parcurs, dacă este nevoie); 1 pachet margarină pentru gătit (250 g); 2 linguriţe praf de copt; 1 lingură oţet; 5 linguri apă
Pentru umplutură: 1 kg spanac;2-3 cepe; verzituri (1-2 legături pătrunjel sau/şi mărar; ceapă verde) etc.; 150-200 g (1 cană); sos alb (vezi reţeta 13); sare; mirodenii
tavă de cca 700 cm2
Umplutura: Spanacul se curăţă, se spală şi se fierbe. Când este gata, se scoate din apa în care a fiert şi se trece prin maşina de tocat (sau se toacă cu un cuţit de lemn) împreună cu ceapa prăjită separat şi cu verdeţurile tocate. În amestec se adaugă sosul alb, eventual îngroşat cu puţină făină. Consistenţa trebuie să fie astfel potrivită încât umplutura să fie frumos legată şi să nu se fărâmiţeze.
Foaia de plăcintă poate fi cumpărată din comerţ, dar e preferabil să se prepare în casă. Pentru aceasta, se amestecă făina (400 g – se păstrează circa 100 g pentru necesităţi ulterioare) cu praful de copt stins cu oţetul, cu apa şi cu margarina ţinută în prealabil cel puţin o oră la temperatura camerei. Pentru a îngloba margarina în aluat, trebuie să fie suficient de moale încât să se poată pasa cu o furculiţă. După ce aluatul s-a uniformizat şi a căpătat o consistenţă comparabilă cu a plastilinei, se continuă frământatul şi bătutul său (recomandabil încă 10 minute) pentru a deveni mai fin.
Apoi aluatul bine bătut se împarte în două jumătăţi: una din ele se întinde până ce se obţine o foaie de dimensiunea tăvii de copt (de circa 22×32 cm în acest caz) şi se pune în tava unsă şi tapetată cu puţină făină.
Peste foaie se pune umplutura repartizată cât mai uniform şi apoi se acoperă cu a doua foaie de plăcintă, obţinută prin întinderea celeilalte jumătăţi de aluat.
Înainte de a fi pusă la cuptor, plăcinta trebuie înţepată de mai multe ori cu furculiţa, pentru a nu se deforma sau a nu se rupe, dacă se umflă în timpul coacerii.
Plăcinta se ţine la cuptor, la foc mediu, 30-45 de minute. Este gata când este bine rumenită.
Mihai Băşoiu, 205 reţete de post
Note
- În loc de sos alb, la plăcinta de spanac se poate folosi, ca liant, sos de tomate, realizat puţin mai gros (cu mai multă făină).
- Pentru a se obţine o umplutură mai bine legată, în spanacul tocat se poate adăuga puţin miez de pâine muiat în apăşi stors. Acesta se amestecă bine cu umplutura, asigurându-i astfel consistenţa necesară.