Rasol cu pătlăgele vinete, Rasol gratinat, Rasol lionez, Rasol cu cartofi, ChifteleRasol cu pătlăgele vinete

Rasol cu pătlăgele vinete, Rasol gratinat, Rasol lionez, Rasol cu cartofi, Chiftele

Rasol cu pătlăgele vinete

Taie rasolul rece în felii groase de un centimetru. Pune aceste felii într-o cratiţă sau o tavă dc gralinat. In altă parte, taie subţire două cepe şi le pui în tigaie cu 4-5 linguri de untdelemn; de îndată ce ceapa a început să se rumenească, adaugă vreo 2-3 pătlăgele vinete curăţate şi tăiate în rotogoale. Saltă-le vreo 10 minute, dimpreună cu ceapa, pe foc domol. Mai pui atunci trei litre de tomate curăţate, fără seminţe şi tocate. Adaugi şi un ardei roşu lâră seminţe. Pui sare, piper, pătrunjel tocat şi un căţel de usturoi. Să pâlpâie pe foc o jumătate de oră. Pui acest amestec de legume peste feliile de rasol şi laşi câteva minute la cuptor.

Rasol gratinat

Rumeneşte în unt 3 linguri de ceapă tăiată subţire; adaugă 500 g de rasol tocat mărunt. Pune sare, piper şi nucşoară rasă, umple cu 200 g de sos tomat, pătrunjel tocat şi un căţel de usturoi. Să pâlpâie vreo zece minute. Toarnă atunci tocătura într-o cratiţă de gratinat destul de adâncă, pentru ca tocătura să ajungă până la două treimi din înălţimea vasului. Deasupra aşază un strat de piurea dc cartofi. Acoperă totul cu pesmet în praf şi brânză rasă, pune şi bucăţele de unt şi pune să se gratineze la cuptor.

Rasol lionez

Taie mărunt câteva cepe şi pune-le în tigaie cu 4 linguri de unt. Când ceapa a început să se rumenească, adaugi 500 g de rasol tăiat bucăţele, pui sare şi piper şi lăsați 10 minute pe foc domol. Când dai la masă, torni deasupra puţin oţet şi presari pătrunjel ras.

Rasol cu cartofi

Toacă două cepe şi 100 g de costiţă afumată, rumeneşte-le în unt şi adaugă 500 g de rasol rece tăiat în felii subţiri. Pune sare şi pier şi saltă 10 minute. Adaugă cartofi rumeniţi în unt, în cantitate egală cu carnea, şi zeamă de came cât să acopere totul. Saltă-le 10 minute pe foc, presară pătrunjel tocat şi serveşte.

Chiftele

Toacă mărunt 500 g de rasol rece şi pune tocătura într-o cratiţă de pământ cu aceeaşi cantitate dc cartofi fierţi în apă şi trecuţi prin sită sau numai zdrobiţi cu furculiţa. Adaugă două ouă bătute bine, sare, piper, nucşoară rasă, puţină ceapă tocată, un căţel de usturoi. Amestecă totul bine şi răs­toarnă pe o scândură presărată cu făină. Din această tocătura fa găluşte cât un ou de mari. Lăţeşte-le cu lingura şi prăjeşte-le în unt pe amândouă feţele.