Carne fiartă de pui, 1 lingură de unt, 4 linguri de făină, 1 pahar de lapte sau de supă de carne, sare, 1/2 lămâie.
Se adună carnea măruntă de pe os după ce s-a fiert un pui pentru altă mâncare. Se lasă cu puţină sare deasupra să stea cât se pregăteşte sosul.
– Untul se pune în cratiţa emailată. Se adaugă o lingură de faină în ploaie, se subţiază cu supă de carne (preferabil) sau cu lapte proaspăt. Se pune iar faină, se omogenizează pasta obţinută, se subţiază iar cu supă. Când operaţia s-a terminat se lasă sosul să fiarbă la foc mic, amestecând cu o lingură de lemn pentru ca sosul să rămână catifelat şi omogen.
– Se pune carnea peste sos, se mai lasă cinci minute, după care se trage vasul de pe foc. Se stoarce deasupra zeama de la jumătate de lămâie, se amestecă energic cu o furculiţă inox şi se serveşte fierbinte. Se serveşte cu pâine proaspătă.
– Dacă sosul se face cu lapte, se renunţă la lămâie şi se serveşte mâncarea fierbinte, cu mămăliguţă.
Carte de bucate pentru copii, Maria Cristea Şoimu, Editura Ametist 92