Ingrediente:
750 g carne de vită fără oase, 100 g grăsime, 2 cepe, 1 felie mare de pâine, 150 g slănină proaspătă sau costiţă afumată, 1 morcov, % pahar lapte, 2 ceşti supă de carne, 1 linguriţa faină, 1 pahar vin, o foaie de dafin, puţin cimbru, sare, piper
Mod de preparare:
Carnea se curăţa de pielite, se spală şi se taie în 4-5 felii groase cam de 0,5 cm. Se bat uşor că pentru şniţele, se sărează, se piperează şi se lasă deoparte. Restul de carne se trece prin maşina de tocat împreună cu grăsimea, ceapă tăiată şi înăbuşită şi pâinea înmuiată în lapte sau apă. Se adaugă sarea, foaia de dafin pisată, puţină apă (după gust se poate pune şi verdeaţa tocată mărunt) şi se amestecă bine. Pe un fund de lemn ud se aşează feliile de carne (pregătite la început) cu marginile suprapuse puţin, nedepășind lungimea tăvii în care rulada se pune la cuptor. Deasupra se aşază umplutură, se netezeşte puţin, se rulează, se pune deasupra slăninuţa tăiată fâşii, se leagă cu o sfoară ca să nu se desfacă, după care se aşază în tavă unsă cu grăsime. În jurul ruladei, se pun rondele de morcov, de ceapă şi o crenguţă de cimbru. Se toarnă o ceaşcă de zeamă de carne, se acoperă tava cu un capac şi se dă la cuptor să fiarbă înăbuşit. După o oră se ia capacul şi se lasă să se rumenească. Când este gata, se scoate rulada, se taie sforicica şi se aşază pe un platou. Sosul rămas se amestecă cu făină, se toarnă vinul şi se pune să mai dea un clocot. Se strecoară.
Servire:
Rulada tăiată felii este servită cu sosul pus deasupra sau separat în sosieră.