Salată de icre negre
Salata se pregăteşte din icre tescuite, care trebuie frecate într-o piuliţă de marmură. Când nu avem piuliţă, se pot freca într-o strachină cu o lingură de lemn. Se adaugă miez de franzelă muiat în apă şi stors bine, cam de două ori cantitatea icrelor. Sc freacă bine, până ce pâinea e complet amestecata cu icrele. Se adaugă untdelemn câte puţin şi lămâie. Dacă icrele nu sunt prea sărate, se mai adaugă sare după gust. Trebuie frecate cel puţin o jumătate de oră. La 100 g icre, se cere cel puţin 200 g untdelemn,
Se aşează frumos pe farfurie şi împrejur se pune aspic tocat, felii subţiri de ridichi de lună şi frunze de salată.
Salata se poale îmbrăca în aspic. Pentru aceasta avem nevoie de o formă de tablă dreptunghiulară. Sc procedează îmormai ca pentru salata rusească în aspic.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti
