Sos Béchamel (Beșamel)
Acest sos a fost inventat în timpul regelui Ludovic al XIV-lea de către șeful bucătăriilor sale, marchizul de Béchamel. Iată-l:
Pune într-o cratiță 100 g de unt și 50 g de făină; fierbe fără ca făina să se coloreze, apoi umple cu 500 ml de lapte nefiert, adaugă câteva boabe de piper alb, sărează cât trebuie și amestecă cu o lingură de lemn cu un pămătuf de sârmă, pentru ca sosul să devină smântânos. Trage cratița pe marginea mașinii, unde sosul va continua să fiarbă încet, pentru ca să nu scadă prea mult. Trece sosul în altă cratiță, printr-o strecurătoare chinezească. Pentru ca sosul să treacă, imprimă-i cu pămătuful o mișcare de rotație, bătându-l mereu. Acum Béchamelul e gata; ține-l la căldură, adaugă câteva bucățele de unt, pentru ca sosul să nu prindă crețuri la suprafață. Când dai la masă, bate-l cu pămătuful, pentru ca untul să se încorporeze sosului.
1501 feluri de mâncare, Constantin Bacalbașa