Soufflé de spanac
Se fierbe spanacul şi se toacă. Trebuie să avem 3 linguri bune de spanac. Se înfierbântă într-o cratiţă o jumătate de lingură de unt, se adaugă tot atâta făină. Când aceasta e îngălbenită, se pune spanacul, se ţine câteva minute pe foc. Se dă deoparte, se adaugă câte puţin o jumătate ceaşcă de smântână. Se pune iar pe foc, amestecând mereu, până e spanacul scăzut. Se dă deoparte, se amesteca cu 2 linguri de brânză rasă, de preferinţă şvaiţer, şi 2 linguri de şuncă tăiată mărunt. Se potriveşte de sare. Când începe sa se răcorească, se adaugă 3 gălbenuşuri puse pe rând şi la urmă 4 albuşuri bătute spumă. Se unge o formă bine cu unt şi se toarnă compoziţia. Se stropeşte cu unt, se presară parmezan ras şi se dă Ia cuptor. Se ţine o jumătate de oră Ia foc bun, până creşte frumos. Se serveşte în formă.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti