-1 varză mare;
-500 g tăiţei de casă sau paste făinoase spirale;
– 4 cepe mari;
-2 linguri pastă tomate sau 1 pahar suc de roşii;
-1 lingură boia de ardei dulce;
-1 lingură vegeta sau 1 linguriţă sare;
– puţin cimbru;
-2 linguri ulei.
Pastele făinoase se pun la fiert în apă clocotită. Se lasă să fiarbă la foc mic 10 minute. Se scurg apoi de zeamă.
Cepele se toacă mărunt şi se călesc 2-3 minute în puţin ulei şi apă. Varza se toacă fin sau se dă pe răzătoarea mare şi se pune la călit în continuare cu ceapa. Amestecăm bine pentru ca ceapa de pe fundul vasului să nu se prindă de vas. După ce se înmoaie puţin varza, luăm vasul de pe foc. Într-un castron, amestecăm pastele făinoase, varza cu ceapa, pasta de tomate sau sucul de roşii, vegeta, cimbrul, boiaua de ardei dulce şi 1 cană cu apă. Compoziţia obţinută o punem într-o cratiţă pentru cuptor sau într-un vas Jena uns cu ulei. Vasul se dă la cuptor şi se lasă la foc mic 30 minute. Acest fel de mâncare se serveşte cald, eventual cu smântână sau iaurt. Este o mâncare cu un gust deosebit de bun şi satură bine.
Reţete pentru familia noastră, Elena Opriţa
