Ingrediente:
150 g soia boabe;
500 ml apă ;
4 linguri ulei de măsline extravirgin (sau ulei din sâmburi de struguri) ;
sare;
zeama de la 1 lămâie;
4 căpăţâni usturoi.
Mod de preparare:
Se spală foarte bine boabele de soia şi se acoperă cu 500 ml apă(ca la fasolea uscata), se lasă 12 – 24 de ore până se înmoaie puţin.
Se aruncă apa în care a stat, se mai spală încă o dată şi apoi se acoperă cu apă (600 -700 ml ) şi se dă o oră la fiert (în oala de yena cu capac) de preferinţă în cuptor. Apa trebuie să depăşească boabele de soia cam cu 6-8 cm.
După o oră de fiert în cuptor, se strecoară soia păstrându-se 200 ml din apă în care a fiert; boabele de soia se vor pasa foarte fin cu un blender adăugând treptat uleiul, o parte din apa păstrată şi mujdeiul de usturoi; se gustă, se potriveşte de sare şi la sfârşit se adaugă zeamă de lămâie.
Este o pastă excelentă pentru zilele de post – în loc de pate cu conservanţi – este un pateu care rezistă în frigider cam 15 zile(acoperit).
Reţete de post