4 portocale mari, 1 lămâie, atâta zahăr cât cântăresc portocalele împreună cu lămâia şi apa în care au fiert, apă – de trei ori cât cântăresc portocalele cu lămâia, zeama de la o lămâie.
Se spală portocalele şi lămâia. Se taie fiecare în 16 felii în lung, iar apoi fiecare felie în două. Astfel se obţin 32 bucăţi din fiecare fruct. Se cântăresc şi se pune de trei ori atâta apă. Se lasă astfel 24 ore. După aceea se pun la fiert şi se ţin timp de o oră din momentul când încep să fiarbă. Se iau de pe foc şi se adaugă zeama de lămâie, lăsând din nou la rece încă 24 de ore. Se cântăresc din nou portocalele cu apa în care au fiert şi se adaugă tot atâta zahăr (zahărul se pune după ce lăsăm mai întâi să se înfierbânte portocalele şi apa). Se fierbe 40-50 min.
Se pune caldă în borcane încălzite şi se leagă după ce s-au răcit.
Maria Deleanu, Carte de bucate