1,5 kg picioare sau cap de porc, 1 ceapă, 2 morcovi, 1 pătrunjel, 1 păstârnac, 1 ţelină, 2 foi de dafin, 3-4 boabe ienibahar, 3-4 căţei de usturoi (facultativ), sare.
Se spală şi se rad bine cu cuţitul picioarele sau capul de porc (dacă au păr, se pârlesc la flacără). Picioarele se taie în două pe lungime, iar capul se sparge cu satârul.
Se aşază într-o oală încăpătoare şi se acoperă cu apă în aşa fel, încât nivelul apei să fie cu 3-4 degete deasupra cărnii. Se pune la foc potrivit, lăsând să fiarbă încet. Se spumează mereu, apoi se adaugă sarea, zarzavatul curăţat şi spălat, foile de dafin şi ienibaharul. Se acoperă vasul cu un capac, lăsând numai la o margine cratiţa puţin descoperită. Trebuie să fiarbă până când carnea se desface uşor de pe oase. Se scot oasele şi se aşază carnea pe fundul uneia sau al mai multor farfurii.
Se pisează usturoiul în piuliţă de lemn cu puţină sare şi se amestecă cu zeama de carne. Se strecoară şi se toarnă zeama strecurată în farfurii peste carne, avînd grijă ca aceasta să fie bine acoperită. Se pune la loc rece să se închege.
Ca să se obţină o piftie frumoasă, limpede, trebuie să fiarbă tot timpul foarte încet şi vasul să fie aproape acoperit.
Cea mai gustoasă piftie este aceea pregătită din picioare de porc amestecate cu urechi.
Tot astfel se poate prepara şi piftia din picioare de vacă sau, amestecat, picioare de vacă cu picioare de porc.
Maria Deleanu, Carte de bucate