Ingrediente
♦ 15 ciuperci mari (de preferinţă ciuperci de bălegar, dar pot fi şi de câmp ori de cultură)
♦ untdelemn
♦ 1 linguriţă oţet
♦ piper, sare, după gust
Sosul
♦ 1 cană zeamă în care au fiert ciupercile
♦ oţet, untdelemn, după gust
♦ 1 lingură pătrunjel verde tocat
Preparare
Se spală ciupercile bine în câteva ape, se desfac pălăriile de pe picior, se fierb cam un sfert de oră în apă cu sare şi o linguriţă de oţet. Când sunt moi, se pun într-o sită şi se lasă se scurgă. Zeama se opreşte pentru sos.
După ce s-au răcit se taie în feliuţe subţiri, se pun sarea şi piperul, se adaugă sosul şi se lasă să se îmbibe bine cam o jumătate de oră.
Sosul
♦ Se amestecă oţetul şi untdelemnul până se omogenizează, se adaugă pătrunjelul.
Variante
Cu maioneză de post.
Cu maioneză de post amestecată cu 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi.
Cu mujdei de usturoi amestecat în sos.
Cu păstârnac ras.
Cu ţelina rasă.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press