Ingrediente
♦ 10 ciuperci
♦ 2 cartofi mari
♦ 1 fir de praz
♦ 1 rădăcină de ţelina mică
♦ 1 linguriţă tarhon, tocat mărunt
♦ 1 linguriţă busuioc tăiat mărunt
♦ câteva fire de pătrunjel
♦ sare, oţet, după gust Sosul
♦ 1 legătură mărar tăiat mărunt
♦ zeama de la ciuperci
♦ 2 linguri untdelemn
♦ 3 linguriţe muştar
♦ oţet, cât cuprinde
Preparare
Ciupercile se desfac de pe picioruş, se spală bine în câteva ape şi se fierb cam 20 de minute, în apă cu sare şi puţin oţet.
Se spală cartofii şi se fierb în coajă. Prazul se spală, se curăţă şi se taie în rondele foarte fine. ţelina se spală, se curăţă şi se dă pe răzătoarea mică. Se trag ciupercile de pe foc, se strecoară şi se lasă să se răcească. Zeama se păstrează pentru sos. Cartofii fierţi se pun, preţ de 10 minute, în apă rece, se scot, se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Ciupercile se taie feliuţe.
Toate ingredientele, cu excepţia pătrunjelului, se amestecă bine într-un castron, se sărează şi se toarnă peste ele sosul.
Sosul
Muştarul se freacă bine cu untdelemnul, se subţiază cu puţin oţet, se pune mărarul tocat, se adaugă zeamă de la ciuperci atât cât trebuie pentru ca sosul să fie subţire şi se toarnă peste salată.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press