Ingrediente
♦ 2 pumni flori de soc
♦ 1 kg zahăr
♦ zeama de la o lămâie
♦ 1 lămâie cu coajă
♦ 1 linguriţă orez
Preparare
Florile de soc se spală şi se pun într-un borcan. Se pune peste ele 500 g de zahăr, se taie lămâia (cu coajă) în felii, se pune zeama de la altă lămâie (sau 2 linguriţe sare de lămâie) şi restul de zahăr. Se toarnă 1 ceaşcă cu apă rece şi se lasă să stea 24 de ore.
Pentru a grăbi fermentaţia se pune 1 linguriţă cu orez. Se adaugă apa. Se ţine borcanul la cald. După o săptămână se scoate lichidul cu un furtun şi se păstrează în sticle bine închise. Este o băutură răcoritoare, reconfortantă şi binefăcătoare, pentru sistemul nervos.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press